• Замѣтка: Когда именно на воскресной утрени слѣдуетъ по уставу пѣть полѵелей и когда 17 каѳизму?

    Замѣтка: Когда именно на воскресной утрени слѣдуетъ по уставу пѣть полѵелей и когда 17 каѳизму?

    Среди многочисленныхъ и разнообразныхъ пропусковъ и отступленій отъ дѣйствующаго у насъ церковнаго устава, практикующихся въ нашихъ приходскихъ храмахъ при отправленіи общественнаго и частнаго богослуженія ярко выступаетъ, между прочимъ, слѣдующее нарушеніе богослужебнаго устава.

    Какъ почти всякій православный знаетъ, въ огромномъ большинствѣ нашихъ приходскихъ храмовъ на воскресныхъ утреняхъ поется круглый годъ полѵелей (т. е. 4 стиха изъ полѵел. псал., а не оба сполна 134 и 135 полѵел. псалмы), а 17 каѳизма, или «непорочны», никогда нигдѣ не исполняется. Всегда мы слышимъ «Хвалите имя Господне»... и никогда не слышимъ стихословія (на 3 статьи) 17-й каѳизмы – «Блажени непорочніи»... А какъ она поучительна!...

    29 August 2020 читать далее


  • Древняя заамвонная молитва на Пасху.

    Древняя заамвонная молитва на Пасху.

    Свѣтлый и спасительный день нынѣ возсіялъ намъ: нынѣ Господа нашего Іисуса Христа воскресеніе. И сего ради различными мужами украшается храмъ Господень. Вся вселенная радуется воскресенію Христа Бога нашего: небо украшается звѣздами и земля одѣвается цвѣтами. Церкви освящаются православными отцами и міръ весь ликуетъ. И жены-мироносицы, носящія ароматы, приносятъ Царю вѣковъ не елей благовонный, но новопросвѣщенныхъ благодать воскресенія Іисуса Христа Бога нашего. Посему, и мы грѣшные, взывая, глаголемъ: слава, Христе, воскресенію Твоему. Архіерея нашего и насъ недостойныхъ іереевъ и діаконовъ, и всего клира подобающее славословіе съ благодареніемъ пріими, Христе, и помяни, яко Благъ и Человѣколюбецъ, благочестивѣйшаго и вѣрнаго Императора нашего, Его же оправдалъ царствовать на земли, войско укрѣпи на враговъ и предстоящія люди въ мирѣ и единомысліи соблюди, и всѣхъ насъ пріими въ царство Твое небесное. Яко Ты еси жизнь и свѣтъ и воскресеніе, Христе Боже нашъ, и Тебѣ славу и благодареніе и поклоненіе возсылаемъ со Отцомъ и Святымъ Духомъ нынѣ и присно и во вѣки вѣковъ. Аминь.

    Перев. А. Д.

    «Холмская Церковная Жизнь». 1909. № 8. Ч. Неофф. С. 297-298.

    [*] Настоящая молитва относится къ VIII вѣку; греческій и древне-славянскій тексты ея приведены въ книгѣ прот. М. Орлова: «Литургія святаго Василія Великаго. Первое критическое изданіе». Спб. 1909 г. Стр. 344-348.

    19 April 2020 читать далее


  • Молебное пѣніе во время губительнаго повѣтрія и смертоносныя заразы.

    Молебное пѣніе во время губительнаго повѣтрія и смертоносныя заразы.

    Іерей начинаетъ: Благословенъ Богъ нашъ...

    Ликъ: Царю небесный...

    Чтецъ: Трисвятое, и Пріидите поклонимся... (трижды).

    И псаломъ (37): Господи! да не яростію Твоею обличиши мене, ниже гнѣвомъ Твоимъ накажеши мене: яко стрѣлы Твоя унзоша во мнѣ и утвердилъ (тяготѣетъ) еси на мнѣ руку Твою. Нѣсть исцѣленія въ плоти моей отъ лица гнѣва Твоего, нѣсть мира въ костехъ моихъ отъ лица грѣхъ моихъ: яко беззаконія моя превзыдоша главу мою, яко бремя тяжкое отяготѣша на мнѣ. Возсмердѣша и согниша раны моя отъ лица безумія моего. Пострадахъ и слякохся до конца; весь день сѣтуя хождахъ, яко лядвія моя наполнишася поруганій (воспаленій), и нѣсть исцѣленія въ плоти моей. Озлобленъ (изнемогъ) быхъ, и смирился (истомленъ) до зѣла: рыкахъ отъ воздыханія сердца моего. Господи! предъ Тобою все желаніе мое, и воздыханіе мое отъ Тебе не утаися; сердце мое смятеся, остави мя сила моя, и свѣтъ очію моею, и той (того) нѣсть со мною. Друзи мои и искренній мои прямо мнѣ приближишася и сташа (видя язву мою отступили); и ближніи мои отдалече мене сташа, и нуждахуся ищущій душу мою (и поставили ищущіе души моей сѣть); и ищущій злая мнѣ – глаголаху суетная, и льстивнымъ весь день поучахуся. Азъ же, яко глухъ, не слышахъ, и яко нѣмъ – не отверзаяй устъ своихъ; и быхъ яко человѣкъ не слышай и не имый во устѣхъ своихъ обличенія (оправданія). Яко на Тя, Господи, уповахъ: Ты услышиши, Господи, Боже мой. Яко рѣхъ: да некогда порадуютъ мися врази мои, и внегда подвижатися ногама моима, на мя велерѣчеваша (величались); яко азъ на раны готовъ, и болѣзнь моя предо мною есть выну. Яко беззаконіе мое азъ возвѣщу, и попекуся о грѣсѣ моемъ. Брази же мои – живутъ, и укрѣпишася паче мене, и умножишася ненавидящій мя безъ правды. Воздающій ми злая возблагая (зломъ за добро) оболгаху мя, зане гоняхъ (стремился къ) благостыню(ѣ). Не остави мене, Господи, Боже мой, не отступи отъ мене. Бонми въ помощь мою, Господи спасенія моего!

    16 March 2020 читать далее