• Древняя заамвонная молитва на Пасху.

    Древняя заамвонная молитва на Пасху.

    Свѣтлый и спасительный день нынѣ возсіялъ намъ: нынѣ Господа нашего Іисуса Христа воскресеніе. И сего ради различными мужами украшается храмъ Господень. Вся вселенная радуется воскресенію Христа Бога нашего: небо украшается звѣздами и земля одѣвается цвѣтами. Церкви освящаются православными отцами и міръ весь ликуетъ. И жены-мироносицы, носящія ароматы, приносятъ Царю вѣковъ не елей благовонный, но новопросвѣщенныхъ благодать воскресенія Іисуса Христа Бога нашего. Посему, и мы грѣшные, взывая, глаголемъ: слава, Христе, воскресенію Твоему. Архіерея нашего и насъ недостойныхъ іереевъ и діаконовъ, и всего клира подобающее славословіе съ благодареніемъ пріими, Христе, и помяни, яко Благъ и Человѣколюбецъ, благочестивѣйшаго и вѣрнаго Императора нашего, Его же оправдалъ царствовать на земли, войско укрѣпи на враговъ и предстоящія люди въ мирѣ и единомысліи соблюди, и всѣхъ насъ пріими въ царство Твое небесное. Яко Ты еси жизнь и свѣтъ и воскресеніе, Христе Боже нашъ, и Тебѣ славу и благодареніе и поклоненіе возсылаемъ со Отцомъ и Святымъ Духомъ нынѣ и присно и во вѣки вѣковъ. Аминь.

    Перев. А. Д.

    «Холмская Церковная Жизнь». 1909. № 8. Ч. Неофф. С. 297-298.

    [*] Настоящая молитва относится къ VIII вѣку; греческій и древне-славянскій тексты ея приведены въ книгѣ прот. М. Орлова: «Литургія святаго Василія Великаго. Первое критическое изданіе». Спб. 1909 г. Стр. 344-348.

    19 April 2020 читать далее


  • Двѣнадцать Евангелій святыхъ Страстей.

    Двѣнадцать Евангелій святыхъ Страстей.

    Въ древнія времена, когда Іерусалимъ былъ подъ властію христіанскихъ государей, христіане Св. Града проводили ночь на Великую Пятницу въ общей молитвѣ. — Собравшись въ Сіонскую церковь, христіане отправлялись изъ нея крестнымъ ходомъ во главѣ съ патріархомъ и всѣмъ духовенствомъ въ церковь на горѣ Елеонской, построенную царицей Еленой на мѣстѣ, гдѣ Господь бесѣдовалъ съ апостолами предъ Своими страданіями. Эта бесѣда записана въ Евангеліи отъ Іоанна, 13 гл. 31 – 17 гл. 26 ст., каковое евангеліе, первое страстное, и прочитывалось. По прочтеніи его крестный ходъ отправлялся на мѣсто Геѳсиманской молитвы Спасителя и преданія Его Іудой и здѣсь прочитывалось евангеліе объ этомъ, — второе страстное. Затѣмъ крестный ходъ отправлялся на новыя мѣста священныхъ воспоминаній о страданіяхъ и смерти Спасителя и на каждомъ мѣстѣ прочитывалось соотвѣтствующее воспоминанію св. евангеліе. Такъ прочитывалось 11 евангелій, послѣ чего крестный ходъ возвращался въ Сіонскую церковь, гдѣ въ заключеніе прочитывалось 12-ое евангеліе о запечатаніи Гроба Господня и поставленіи стражи у него на три дня. Между евангеліями, во время крестнаго хода, христіане пѣли тѣ св. пѣснопѣнія, кои сохранились до насъ и кои поемъ и мы. Въ рукахъ у христіанъ были во время хода свѣтильники. По примѣру ихъ, и мы стоимъ во время чтенія страстныхъ евангелій съ свѣчами. Да будутъ наши молитвы къ Господу Спасителю пламенны, да горятъ наши сердца къ Нему чувствомъ благодарности и ревностью жить по Его завѣтамъ!

    Слава Страстемъ Твоимъ, Господи, слава Тебѣ!

    16 April 2020 читать далее


  • «Маріино стояніе». На Утренѣ пѣніе Великаго канона преп. Андрея Критскаго.

    «Маріино стояніе». На Утренѣ пѣніе Великаго канона преп. Андрея Критскаго.

    ВЪ ЧЕТВЕРТОКЪ ПЯТЫЯ НЕДѢЛИ СВЯТЫХЪ ПОСТОВЪ, [НА УТРЕНИ].

    Кле́плетъ въ 4-й ча́съ но́щи. И собра́вшимся на́мъ въ це́рковь, быва́етъ нача́ло отъ іере́я, по обы́чаю. И глаго́лемъ: Царю́ Небе́сный... Трисвято́е, и [по] Отче на́шъ... Го́споди поми́луй, 12. Сла́ва, и ны́нѣ. Пріиди́те, поклони́мся... И про́чія два́ псалма́: 19-й и 20-й, и обы́чныя тропари́, и ектенія́. И посе́мъ глаго́лемъ шестопса́лміе, и по псалмѣ́хъ пое́мъ Аллилу́ія.., и тро́ичны гла́са, я́коже обы́чай. И стихосло́вимъ каѳи́сму еди́ну, 8-ю. Та́же глаго́лемъ сѣда́льны осмогла́сника. Чте́мъ житіе́ преподо́бныя Марíи, на двѣ́ статіи́. Та́же псало́мъ 50-й. Пѣ́сней не стихосло́вимъ. И а́біе начина́емъ Вели́кій кано́нъ ко́сно, и съ сокруше́ннымъ се́рдцемъ и гла́сомъ, творя́ще на кíйждо тропа́рь мета́нія три́.

    Кано́нъ Вели́кій, творе́ніе свята́го Андре́я Кри́тскаго Іерусали́мскаго, гла́съ 6.

    01 April 2020 читать далее


  • Молебное пѣніе во время губительнаго повѣтрія и смертоносныя заразы.

    Молебное пѣніе во время губительнаго повѣтрія и смертоносныя заразы.

    Іерей начинаетъ: Благословенъ Богъ нашъ...

    Ликъ: Царю небесный...

    Чтецъ: Трисвятое, и Пріидите поклонимся... (трижды).

    И псаломъ (37): Господи! да не яростію Твоею обличиши мене, ниже гнѣвомъ Твоимъ накажеши мене: яко стрѣлы Твоя унзоша во мнѣ и утвердилъ (тяготѣетъ) еси на мнѣ руку Твою. Нѣсть исцѣленія въ плоти моей отъ лица гнѣва Твоего, нѣсть мира въ костехъ моихъ отъ лица грѣхъ моихъ: яко беззаконія моя превзыдоша главу мою, яко бремя тяжкое отяготѣша на мнѣ. Возсмердѣша и согниша раны моя отъ лица безумія моего. Пострадахъ и слякохся до конца; весь день сѣтуя хождахъ, яко лядвія моя наполнишася поруганій (воспаленій), и нѣсть исцѣленія въ плоти моей. Озлобленъ (изнемогъ) быхъ, и смирился (истомленъ) до зѣла: рыкахъ отъ воздыханія сердца моего. Господи! предъ Тобою все желаніе мое, и воздыханіе мое отъ Тебе не утаися; сердце мое смятеся, остави мя сила моя, и свѣтъ очію моею, и той (того) нѣсть со мною. Друзи мои и искренній мои прямо мнѣ приближишася и сташа (видя язву мою отступили); и ближніи мои отдалече мене сташа, и нуждахуся ищущій душу мою (и поставили ищущіе души моей сѣть); и ищущій злая мнѣ – глаголаху суетная, и льстивнымъ весь день поучахуся. Азъ же, яко глухъ, не слышахъ, и яко нѣмъ – не отверзаяй устъ своихъ; и быхъ яко человѣкъ не слышай и не имый во устѣхъ своихъ обличенія (оправданія). Яко на Тя, Господи, уповахъ: Ты услышиши, Господи, Боже мой. Яко рѣхъ: да некогда порадуютъ мися врази мои, и внегда подвижатися ногама моима, на мя велерѣчеваша (величались); яко азъ на раны готовъ, и болѣзнь моя предо мною есть выну. Яко беззаконіе мое азъ возвѣщу, и попекуся о грѣсѣ моемъ. Брази же мои – живутъ, и укрѣпишася паче мене, и умножишася ненавидящій мя безъ правды. Воздающій ми злая возблагая (зломъ за добро) оболгаху мя, зане гоняхъ (стремился къ) благостыню(ѣ). Не остави мене, Господи, Боже мой, не отступи отъ мене. Бонми въ помощь мою, Господи спасенія моего!

    16 March 2020 читать далее


  • Служба иже во святыхъ отцу нашему святителю Филарету Исповѣднику, Первоіерарху РПЦЗ.

    Служба иже во святыхъ отцу нашему святителю Филарету Исповѣднику, Первоіерарху РПЦЗ.

    Память святителю мѣсяца Ноембрія въ осьмый день [21 нояб. н. ст.]
    Службу поемъ ему Ноембрія въ седмый день [20 нояб. н. ст.]

     

    НА ВЕЛИЦѢЙ ВЕЧЕРНИ:

    Блаже́нъ му́жъ:

    На Го́споди, воззва́хъ, стіхиры на 8-мь, гласъ 4-й:

    Пріиди́те, вси вѣ́рніи, * воспои́мъ пѣ́сньми святи́теля Филаре́та Исповѣ́дника, * вели́каго и чу́днаго, * въ разсѣ́яніи ру́сскомъ просія́вшаго, * ме́рзкому и́долу поклоне́ніе не возда́вшаго, * вла́сть безбо́жную отве́ргшаго, * столпа́ Правосла́вія непоколеби́маго, * всее́реси екумени́зма обличи́теля, * раздѣле́ній церко́вныхъ порица́теля, * и всѣхъ взыску́ющихъ И́стины наста́вника. Дважды.

    20 November 2019 читать далее


  • Последование канона преподобного Андрея Критского в четверток первой недели Великого Поста.

    Последование канона преподобного Андрея Критского в четверток первой недели Великого Поста.

    НА ВЕЛИЦѢМЪ ПОВЕЧЕРІИ,

    Пое́мъ настоя́щій Вели́кій кано́нъ преподо́бнаго отца́ на́шего Андре́я Кри́тскаго и Іерусали́мскаго.
    Твори́мъ же на кíйждо тропарь́ покло́ны три́, глаго́люще и сти́хъ: Поми́луй мя́, Бо́же, поми́луй мя́. Гла́съ 6. Ирмосы́ по два́жды.

    Пѣ́снь 1.

    Ирмо́съ: Помо́щникъ и Покрови́тель бы́стъ мнѣ́ во спасе́ніе, Се́й мо́й Бо́гъ, и просла́влю Его́, Бо́гъ отца́ моего́, и вознесу́ Его́: сла́вно бо просла́вися. [Два́жды.]

    Агнче Бо́жій, взе́мляй грѣхи́ всѣ́хъ, возми́ бре́мя отъ мене́ тя́жкое грѣхо́вное и, я́ко Благоутро́бенъ, да́ждь ми́ сле́зы умиле́нія.

    Тебѣ́ припа́даю, Іису́се, согрѣши́хъ Ти́, очи́сти мя́, возми́ бре́мя отъ мене́ тя́жкое грѣхо́вное и, я́ко Благоутро́бенъ, да́ждь ми́ сле́зы умиле́нія.

    14 March 2019 читать далее


  • Последование канона преподобного Андрея Критского в среду первой недели Великого Поста.

    Последование канона преподобного Андрея Критского в среду первой недели Великого Поста.

    НА ВЕЛИЦѢМЪ ПОВЕЧЕРІИ,

    Нача́ло, я́коже въ мимоше́дшихъ дне́хъ, и пое́мъ настоя́щій Вели́кій кано́нъ преподо́бнаго отца́ на́шего Андре́я Кри́тскаго, Іерусали́мскаго.
    Твори́мъ же на ко́емждо тропарѣ́ мета́нія три́, глаго́люще и сти́хъ: Поми́луй мя́, Бо́же, поми́луй мя́. Гла́съ 6. Ирмосы́ по два́жды.

    Пѣ́снь 1.

    Ирмо́съ: Помо́щникъ и Покрови́тель бы́стъ мнѣ́ во спасе́ніе, Се́й мо́й Бо́гъ, и просла́влю Его́, Бо́гъ отца́ моего́, и вознесу́ Его́: сла́вно бо просла́вися. [Два́жды.]

    Отъ ю́ности, Христе́, за́повѣди Твоя́ преступи́хъ, всестра́стно небрегíй, уны́ніемъ преидо́хъ житіе́. Тѣ́мже зову́ Ти, Спа́се: поне́ на коне́цъ спаси́ мя.

    13 March 2019 читать далее